Hogyan táncolj kevés figurából is folyamatosan, élvezhetően? - Kalauz fiúknak, akik az egyes táncelemek összefűzésével küszködnek

Kalauz fiúknak

Tánctanárként nagyon sokszor hallom, hogy a tanítványaim panaszkodnak: már tudok néhány figurát, amik mennek külön-külön, de nehézséget okoz, hogy ezeket folyamatosan, változatosan táncolni tudjam. Ha te is küzdesz ilyen problémával, akkor az alábbi tippek segítségedre lehetnek.

1. Ne akarj egyszerre túl sokat: kezdd először mondjuk 3 figura összerakásával. Vedd a 3 kedvenc figurádat, és rakd őket sorba.

2. Ha az első 3 figura megvan, és már folyamatosan tudod táncolni, akkor tedd hozzá a 4. és 5. figurákat. Ha már azok is biztosan mennek, akkor mehet hozzá a 6. és 7. és így tovább.

3. Egy másik módszer, hogy folyamatosan 3 figurás csoportokat raksz össze fejben (és gyakorolod, hogy menjen) és akkor már csak a csoportokat kell megtanulni egymás után kötni.

4. Akinek nincs esze, legyen notesze: segíthet, ha mindig a fejedben van, hogy melyik figura melyik kézzel/lábbal kezdődik, és melyikkel fejeződik be (jobb, bal, mindkettő, kereszt stb.). Ha nehezedre esik emlékezni ezekre, akkor írd le a nevüket egy papírra, és nagyon egyszerű, számodra egyértelmű jelzésekkel rögzítsd mellé a kéz/láb pozíciókat, pl: Yoyo L: B->J, F: J->B. Így a későbbiekben már csak vissza kell nézni, és sokkal hamarabb meg is marad. Segíthet az is, ha ezeket utána otthon egy excel táblában rögzíted, így akár később keresni is tudsz a saját egyedi figurakatalógusodban :)

5. Kérdezz: ha bizonytalan, tanácstalan vagy, kérdezd meg a tanárod, hogy ő mit tenne egy adott figura mögé. Sok olyan figura van, amelyik után szinte “lendületből adódik” egy másik. Ezek nagyon jól használhatók olyan táncosokkal is, akikkel nem táncolsz rendszeresen.

6. Használj olyan figurákat, ahol lehet szabályozni a forgásmennyiséget, forgási sebességet. Ezzel is változatosabbá lehet tenni a táncot.

7. Játssz a ritmussal: ugyan a kezdő táncosok számára nehéz lehet azonnal felismerni egy zenében a variációs lehetőségeket, de ha egy számot már jól ismersz, és tudod, hol vannak zenei törések benne, akkor ott egy kiállással, vagy a lassabb-gyorsabb zenei részeknél tempóváltással is rengeteget lehet javítani a tánc minőségén.

+1. Mosolyogj! Ha épp semmi nem jut eszedbe, és csak "alaplépést", alapokat táncolsz, akkor mosolyogj, és így a partnered is mosolyogni fog, nem pedig azon gondolkozni, hogy miért nem táncoltok már másik figurát. Ha még egy kedves, érdeklődő kérdést is felteszel, nyert ügyed van. Csak ne felejts el emlékezni a válaszra :)

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, jobban fogod tudni használni a már rendelkezésedre álló figurákat. A többi már csak gyakorlás és kitartás kérdése.

Jó táncolást!